top of page
DREAMSIGN menu
Dreamsign - interior design

Architectural Design

dentcof PROPUNERE

Clinica stomatologica_educatie_cercetare 

​

" Crearea unui centru bazat pe  clustering"

(Ioan C.)

Se propune un program complex de functionalitate: functiunea de baza specifica programului de arhitectura - clinica stomatologica, o ramura de research si una de educatie.

​

Centrul de stomatologie integreza functionalitatile unui curent modern, tehnologizat în stomatologie. Acest lucru înseamna ca se începe proiectul de la zero în functie de nevoile pacientului din momentul în care intra în clinica, luând în considerare etapele prin care trece în timpul realizarii planului de tratament.

Este importanta ca experienta de ansamblu a rezultatului final si serviciile sa fie oferite în conditii optime.

​

Ideea de la care am pornit este ca : o vizita la un astfel de centru ar trebui sa fie una relaxanta si la final o experienta placuta. Spatiile pe care un pacient le acceseaza în timpul realizarii planului de tratament trebuie sa fie conectate, o alternare de cabinete, sali de asteptare si alte încaperi de specialitate, care sa creeze confort, chiar si în  acele momente în care pacientul este nevoit sa îsi astepte rândul. De asemenea, functionalitatea spatiilor este importanta pentru a oferi posibilitatea pacientului de a alege ceea ce vrea sa faca în timpul în care se afla în clinica. în acest scop, se propune o succesiune de spatii în care sa existe locuri de citit cu posibilitatea de a iesi în aer liber prin curti interioare.

 

LUCRARI PROPUSE

 

Clinica stomatologica este alcatuita din: cabinete, laborator dentar, bloc operator pentru micro chirurgie, sala de recuperare, zona de receptie, zona de asteptare,acestea  fac parte dintr-un  traseu transpus într-un circuit cu functiuni diferite, corelate cu etapele de tratament prin care trece pacientul. Amplasarea constructiei în proximitatea padurii sporeste posibilitatea de a crea spatii cât mai diversificate, jocuri de lumini, deschideri mari spre natura a cabinetelor si a zonei de receptie. 

 

Pentru partea de educatie si research vor exista: sali de curs, receptie, sali destinate cercetarii si  experientelor de tip workshop, studio foto pentru evidenta cazurilor si pentru studiu, centru imagistica 3D, amfiteatre în aer liber. De asemene acest spatiu contine unitati de cazare de tip hotelier, pentru cazarea lectorilor si a studenÅ£ilor.

​

CONCLUZII

 

In urma analizei rezulta un volum principal cu functiunea de clinica si unul secundar care inglobeaza functiunea de educatie si cercetare.

 

Pozitionarea cladirii pe teren este determinata de accesul principal pe sit si de faptul ca o latura a terenului se afla in apropierea centurii , astfel acolo unde padurea nu functioneaza ca bariera fonica, am propus un zid inalt care sa preia acest rol.

 

Un alt factor care genereaza pozitionarea cladirii pe teren este orientarea in functie de punctele cardinale -  amenajari exterioare generoase in partea de Sud-Vest.

 

Prin functiunile pe care cladirea le are se creeaza doua zone distincte: o zona publica destinata clinicii, cu o curte interioara inspre acces ; si o zona semi privata destinata educatiei si cercetarii cu deschidere inspre padure, cu un amfiteatru in aer liber.

 

Pentru integrarea volumului in contextul urban directiile care genereaza volumetria sunt directiile strazilor de acces pe teren. Aceste directii genereaza o mica piateta inspre accesul principal care gestioneaza accesul pietonal spre cele doua corpuri cu functiuni diferite, fara ca acestea sa devina conflictuale deoarece, volumetric se distinge volumul principal al clinicii de cel secundar destinat cursurilor si educatiei.

Accesul auto este directionat prin spatele cladirii, spre parcarea subterana,astfel incat cele doua fluxuri : pietonal si auto, sa nu se intersecteze. Asadar, la intrarea de pe strada principala pe teren se percepe doar o zona verde amenajata si volumul pavilionar cu deschideri mari si curti interioare care se deschid inspre padure.

Integrarea volumului in natura se face si prin materialele folosite : piatra, lemn, sticla, oglinzi de apa.

 

Prin volumetria rezultata se urmareste creearea unei experiete cat mai placute atat persoanelor care lucreaza in acest mediu, al pacientilor cat si al medicilor si cursantilor, tocmai prin imbinarea celor 3 ramuri in una singura. 

​

bottom of page